Mondelinge vraag: mondelinge vraag i.v.m. het windturbinepark aan de autosnelweg E40

Op 12 april 2016

PROVINCIERAAD VLAAMS-BRABANT VAN 12 APRIL 2016

Mondelinge vraag van N-VA-provincieraadslid Lucia Dewolfs i.v.m. het windturbinepark aan de autosnelweg E40

Storm en Eneco plannen de bouw van een windturbinepark aan beide zijden van de autosnelweg E40 in de gemeenten Bierbeek, Boutersem, Tienen en Hoegaarden. Voor dit windpark werd ondertussen een aangepast inplantingsplan opgemaakt.

Graag had ik hieromtrent de volgende vragen voorgelegd:

• Werd de energiekansenkaart(en) van de provincie inmiddels aan de betrokken gemeenten overgemaakt?
• Stelt de provincie deze informatie momenteel vrij te beschikking en zijn er eventuele andere entiteiten aan wie deze energiekansenkaart werd overgemaakt?
• Wanneer worden de gerealiseerde energiekansenkaarten en de daaraan gekoppelde voorstellen, besproken binnen de commissie?
• Het dossier van de windturbines is belangrijk, aangezien hier de aanvliegroutes en de radarbakens van defensie in zijn opgenomen. Zijn er hieromtrent afspraken gemaakt tussen de provincie en de gemeente Tienen? Zoja, kunnen deze afspraken worden toegelicht?

Antwoord van gedeputeerde Ann Schevenels (Open VLD)

«Op de eerste twee onderdelen in verband met het overmaken en ter beschikking stellen (van energiekansenkaart(en), nvdr) moet ik u voorlopig ‘neen’ antwoorden. Wat het derde onderdeel betreft: dit dossier zal worden geagendeerd op de raadscommissie Ruimtelijke Ordening en Mobiliteit van 17 mei e.k. Het is ook in die zin dat ik voor de eerste twee onderdelen “voorlopig” zeg, want die (energiekansenkaart(en)) zijn nog niet overgemaakt of ter beschikking gesteld. Ik denk dat het opportuun is dat we dat ook rustig kunnen bespreken en toelichten in de raadscommissie.

Het laatste onderdeel van uw vraag betreffende de afspraken: er zijn geen afspraken gemaakt tussen de provincie en de gemeente om de eenvoudige reden dat de provincie hierin ook geen bevoegdheid heeft.

Over de inplanting van de windturbines t.o.v. de vliegroutes en de radarbakens wordt wel advies ingewonnen van het Directoraat-Generaal Luchtvaart en Defensie, maar dit advies moet in de localisatienota zitten bij het indienen van de aanvraag.»

Gouverneur Lodewijk De Witte vraagt het woord

«Om toch geen misverstanden te laten ontstaan: omdat de Vlaamse ministers die aan mij als provinciegouverneur de opdracht geven om een aantal diensten te coördineren, is het wel zo dat ik een aantal overlegvergaderingen heb belegd met de initiatiefnemers van dit project én defensie. Er is dus wel degelijk overleg aan de gang, maar dat gaat niet – zoals de gedeputeerde terecht zegt – vanuit de bevoegdheden vanuit het provinciebestuur, maar wel vanuit mijn opdracht die ik krijg van de Vlaamse Regering om een aantal investeringsprojecten te coördineren. Ik wou dat mogelijk misverstand uit de weg helpen.»

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is