Mondelinge vraag: vernietiging deputatiebeslissingen inzake bouwberoepen

Op 7 december 2015

PROVINCIERAAD VAN VLAAMS-BRABANT - vergadering van 8 december 2015

Mondelinge vraag van Joris Van den Cruijce i.v.m. de vernietiging van deputatiebeslissingen inzake bouwberoepen door de Raad voor Vergunningsbetwisten (RvVb). 

De voorbije week was er heel wat te doen over de provinciale communicatie inzake beroepsprocedures voor bouwvergunningen. Het ontlokte onder meer een reactie van de Vlaamse ombudsman die in De Standaard van 2 december jl. stelde dat het probleem niet zozeer lag bij de omstreden proviciale communicatie over haar bevoegdheden, dan wel het feit dat – en ik citeer – “de bevoegde rechterlijke instantie in Vlaanderen (i.c. de Raad voor Vergunningsbetwistingen) elk jaar in haar uitspraken ten gronde zowat 60 procent van de deputatiebeslissingen over bouwberoepen weer vernietigt.”

Vorig jaar vernietigde deze rechterlijke instantie, voor heel Vlaanderen, zo’n 300 deputatiebeslissingen terzake, of 60 procent van deputatiebeslissingen. De ombudsman concludeert: “Vier op tien, dat is geen goeie score voor de Vlaamse deputaties.”

• In hoeveel gevallen een aangevochten beslissing van de deputatie Vlaams-Brabant door de Raad voor Vergunningsbetwistingen werd vernietigd?

 Antwoord van gedeputeerde Tom Dehaene: «In één zesde van de gevallen gaat men naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen (RvVb). In slechts 30 procent van die gevallen wordt de beslissing van de deputatie door de Raad voor Vergunningsbetwistingen vernietigd. Dat betekent 6 à 7 procent van de dossiers die naar de Raad van State gaan en waar de Raad van State de beslissing van de deputatie niet volgt. Voor alle duidelijkheid: de RvVb kijkt of onze belissingen goed gemotiveerd zijn. Zeer veel van de vernietingen zijn gebaseerd op het feit dat de RvVb van oordeel is dat belissingen onvoldoende werden gemotiveerd. Ik ga daar niet teveel uitspraken over doen, want ook dat kan mij kwalijk worden genomen, maar soms gaat het daarbij echt wel over futilitieten.»

Antwoord van gedeputeerde  Julien Dekeyser: «Vernietigingen door de RvVb betreffen zowel vergunningen als weigeringen. Soms krijgen wij ook dossiers terug op grond van onvoldoende gemotiveerde weigeringen. Dat verschil zie je niet in de dossiers. Dat verschil kun je wel in de statistieken zien.»

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is