Mondelinge vraag: vorderingen van het Energiekansenplan Vlaams-Brabant

Op 14 december 2015

PROVINCIERAAD VAN VLAAMS-BRABANT - vergadering van 15 december 2015

Mondelinge vraag van Liselore Fuchs in verband met de vorderingen van het Energiekansenplan Vlaams-Brabant.

Vorig jaar keurde de deputatie het bestek en de gunningswijze goed voor het project ‘Ruimte voor hernieuwbare energie: energiekansenkaarten en -atlas’. Deze opdracht omvatte onder meer de inventarisatie van de bestaande energiebronnen en het in kaart brengen van het potentieel van de verschillende hernieuwbare energievormen binnen de provincie Vlaams-Brabant.

Het project – waarvoor 12 maanden en een budget van 125.000 euro werden uitgetrokken –  werd in het najaar van 2014 opgestart en moest eind 2015 uitmonden in de realisatie van 'energiekansenkaarten', een 'energieatlas' en een monitoring- en evaluatie-instrument.

 Graag informeerde ik naar de actuale stand van zaken van dit project.

• Werd het project – zoals aangekondigd en voorzien – inmiddels afgerond? Zoja, werden alle gevraagde eindproducten geleverd?
• Kan de deputatie een inschatting maken van de kwaliteit van het geleverde werk?
• Welke concrete stappen zullen er in 2016 volgen op basis van de gerealiseerde energiekansenkaarten en energieatlas?

 

Antwoord van gedeputeerde Julien Dekeyser:

«Het onderzoek is inmiddels afgerond en de opdracht werd volledig uitgevoerd conform de vereisten van het bestek. Op basis van het onderzoek wordt momenteel het eindrapport opgemaakt: dat zal vermoedelijk begin februari definitief zijn afgerond. Half januari 2016 wordt dit rapport opgeleverd. Daarna gaat het verslag naar de deputatie. De dienst Ruimtelijke Ordening gaf evenwel aan dat het onderzoek kwaliteitsvol werd uitgevoerd. Verder kunnen wij ons pas uitspreken nadat de volgende stappen zijn genomen. Er zal ook een uitvoerige toelichting worden gegeven in de commissie.»

Liselore Fuchs: Weten jullie ook wat er concreet met het rapport zal gebeuren? Wat zijn de volgende stappen?

Julien Dekeyser: «Het is de bedoeling dat men toelichting komt geven aan de deputatie. Daarna zal men voorstellen formuleren welke stappen er kunnen worden genomen en zal de deputatie beslissen welke stappen zij wil voorbereiden. Die voorstellen zullen vervolgens aan de commissie en provincieraad worden voorgelegd. Wat men gaat doen, op welke manier, wat de kostprijs daarvan zal zijn, wat de evaluatie gaat zijn en wat het gaat opbrengen; dat alles wordt momenteel uitgewerkt.»

 Antwoord gedeputeerde Tie Roefs:

«Het is ook de bedoeling om die uitkomsten van de energiekansenkaarten-studie te integreren binnen het klimaatactieplan. In die zin is het een investering die twee maal zal moeten lonen.»

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is