Provinciale toonzaal ‘Brabant’ in Brusselse Noordwijk: geen toonbeeld van goed bestuur.

Op 26 november 2015

De provincie Vlaams-Brabant betaalde de afgelopen 20 jaar een slordige 300.000 euro aan een Brusselse vastgoedfirma. Valt na 20 jaar eindelijk het doek eindelijk deze gepeperde provinciale erfenis?

Diederik Dunon, provincieraadslid (N-VA)

Etalage

In 1971 sloot de unitaire provincie Brabant een erfpachtovereenkomst met de Compagnie de Promotion – later overgenomen door Immobel – de vroegere Compagnie Immobilière de Belgique. Onder de bestuurders; oude bekenden waaronder Didier Bellens, de voormalige Belgacom-topman, die namens ARSEMA ook zetelt in het Audit- en Financieel Comité en het Bezoldigings- & Benoemingscomité van Immobel. Door die overeenkomst werd de provincie voor een periode van 96 jaar erfgenaam van toonzaal ‘Brabant’: een culturele en economische etalage voor de provincie Brabant in de Brusselse Noordwijk op de eerste verdieping van het WTC-gebouw.

Deplorabel

Na de splitsing van de provincie Brabant in 1995 werd de provincie Vlaams-Brabant, met 45 procent, de grootste van zes erfgenamen (Waals-Brabant, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de Franse, de Vlaamse en de gemeenschappelijke gemeenschapscommissie).
Toonzaal Brabant geraakte vanaf de splitsing evenwel in onbruik en door onenigheid onder de zes erfgenamen over de verkoop van de erfpachtrechten en gebrek aan kooplustigen, in een deplorabele staat.
In 2000 gaven de erfpachthouders groen licht om over te gaan tot de verkoop van de erfpachtrechten. Ondanks het meerderheidsaandeel van de Vlaamse erfgenamen (Vlaamse-Brabant 45 procent en de Vlaamse gemeenschapscommissie 6,08 procent) slaagde die Vlaamse meerderheid er niet in om het dossier in beweging te krijgen en de erfpachtrechten van de hand te doen. Gedurende de daaropvolgende 13 jaar bleef elk initiatief uit.   

300.000 euro

Totdat Toonzaal Brabant – inmiddels zwaar getekend door jarenlange leegstand –  eind 2013 nog één keer haar deuren opende  voor een vergadering van de erfgenamen in een poging de beëindiging van de erfpachtrechten te onderzoeken.
Eind vorig jaar vernam de provincie dat er een geïnteresseerde partij was opgedoken – Befimmo, een dochtervennoot van AG Real Estate, een beursgenoteerde vastgoedonderneming van de verzekeringsgroep AG Insurance – om het erfpachtrecht vooralsnog af te kopen voor een ronde som van 50.000 euro. 22.500 euro zou daarbij terugvloeien naar de de grootste erfpachthouder, de provincie Vlaams-Brabant.
Ondertussen betaalde de provincie Immobel naar schatting zo’n 300.000 euro aan  jaarlijkse erfpachtvergoedingen en deelname in de onderhoudskosten van het WTC-gebouw. En pikant prijskaartje voor een anachronistische toonzaalruimte die gedurende 20 jaar niet werd gebruikt.

Eind november 2015 zou het akkoord voor de verkoop van de erfpachtrechten rond moeten zijn en valt daarmee voorgoed het doek over dit toonbeeld van 20 jaar stuurloos flegma.  

        

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is