Hygiëne personeelskeuken provinciehuis Vlaams-Brabant "kan niet door de beugel".

Op 10 maart 2016

Er zijn opnieuw ernstige inbreuken vastgesteld tegen de hygiëne- en voedselveiligheidsvoorschriften in de personeelskeuken van het provinciehuis in Vlaams-Brabant. Een recent verslag spreekt over toestanden “die niet door de beugel kunnen”.

Een proces-verbaal van 19 januari jl. van het Hoog overlegcomité voor het niet-onderwijzend provinciepersoneel klaagt de aanhoudende (on)hygiënische situatieaan in de personeelskeuken van het provinciehuis. Niet alleen troffen de interne en een externe preventiedienst er op 12 januari jl. vervallen voedingswaren aan; ook blijkt uit het verslag dat de keuken slechts twee keer per week wordt gepoetst.

Het personeelsrestaurant wordt uitgebaat door een concessiehouder die sedert 2004 alle catering in het provinciehuis verzorgt. In 2012 stelde de voedselinspectie (FAVV) al ernstige overtredingen vast tegen de wetgeving inzake voedselveiligheid. De cateraar kreeg toen zes maanden de tijd om de situatie recht te trekken en voerde een gecertificeerd controlesysteem in. Desondanks herhaalt de onhygiënische geschiedenis van het personeelsrestaurant zich. Tijdens een extra controle van de dienst facilitair beheer op 3 maart jl. bleek dat de cateraar nog altijd niet alle hygiënische richtlijnen nakwam.

Afgelopen dinsdag (8 maart 2016) peilde N-VA-fractievoorzitster Linda Van den Eede tijdens de provincieraad naar de ernst van de situatie en vroeg ze welke maatregelen het provinciebestuur overweegt. Linda Van den Eede: “Ik stel vast dat de cateraar blijft volharden in de boosheid en waarschuwingen systematisch negeert. We vragen dus om stringente maatregelen om de voedselveiligheid in het provinciehuis te verzekeren.”

Op 11 maart vindt er opnieuw overleg plaats met de cateraar. Gedeputeerde Walter Zelderloo (OVLD) kondigde tijdens de provincieraad aan dat de cateraar in gebreke zal worden gesteld.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is