Mondelinge vraag: Taalgebruik provinciedomein Huizingen

Op 13 september 2016

PROVINCIE VLAAMS-BRABANT - PROVINCIERAAD VAN 13 SEPTEMBER 2016

Joris Van den Cruijce (provincieraadslid N-VA):

Eén jaar nadat ik dezelfde situatie in dit halfrond aankaartte, blijkt dat er nog steeds Franstalige opschriften in het provinciedomein van Huizingen uithangen. In dit verband had ik graag vernomen:of de uitbaters van de horecazaak in het domein al op de situatie werden gewezen?

- of dergelijke opschriften in overeenstemming zijn met ons huishoudelijk reglement, alsook de taalwetgeving?
- of er een duurzame en effectieve oplossing zal worden uitgewerkt tegen de volgende editie van het Gordelfestival?

Op 22 september vorig jaar kondigde de provincie aan dat de Franstalige veiligheids- en hygiënevoorschriften in het domein zouden worden vervangen door pictogrammen. De provincie zou erop zou toezien dat dit “zo spoedig mogelijk” in orde zou worden gebracht. Heeft die vervanging ondertussen plaatsgevonden?

Antwoord van gedeputeerde Walter Zelderloo (Open VLD)

 “Het domein en de medewerkers van het domein kijken toe en spreken de horecazaken steeds aan om dat eigen te respecteren. Zo worden Franstalige verwijderd door het personeel. De consessionarissen zijn aan de volgende bepalingen gebonden – en dat is een duidelijke tekst die u kan terugvinden:

- De voertaal in het domein is het Nederlands;
- Alle aanduidingen moeten in het Nederlands gebeuren;
- De bezoekers moeten in het Nederlands worden aangesproken en slechts wanneer blijkt dat ze geen Nederlands begrijpen, mag overgeschakeld worden naar een andere taal;
- Het is toegestaan om op de prijslijst of menukaart, naast het Nederlands, gebruik te maken van aanduidingen in een andere taal. Ook in dat geval primeert nog steeds het Nederlands. Voor de andere talen dient men gebruik te maken van een kleiner lettertype.

Naar de toekomst toe en ook voor de volgende edities van het Gordelfestival, zullen deze afspraken terug herhaald worden. In elk geval zullen deze afspraken nogmaals aan bod komen tijdens de seizoensevaluatievergaderingen met alle consessiehouders, net zoals dat ook vorig jaar gebeurde.

Wat de vervanging van de pictogrammen betreft: die zijn gedeeltelijk vervangen. We hebben deze aan de consessie van de speeltuin laten ontwerpen door de informatiedienst. Daar staat alles in ééntalig Nederlands. Het kan zijn dat de consessiehouders nog teksten aanbrengen in het Frans, bijvoorbeeld aan de trampolines, maar die laten we dan telkens verdwijnen. Met de nieuwe wegwijzers die we tegen de start van volgend seizoen brengen, zou in principe de tekstuele info niet meer nodig zijn."

Joris Van den Cruijce (N-VA): Ik vraag me af hoe het mogelijk is dat zoiets opzichtig en objectief vaststelbaar als Franstalige opschriften aan trampolines, kan blijven gebeuren. En als het is, zoals u zegt, dat u die keer op keer laat verwijderen, dan denk ik dat er iemand is die keer op keer het huishoudelijk reglement van de provincie niet wenst na te leven. Dan vraag ik mij af of daar geen andere juridische maatregelen kunnen genomen worden tegen het pertinent weigeren om het reglement te laten naleven.

 gedeputeerde Zelderloo:
“Het is zoals u zegt: wij zoeken achter oplossingen. Wij willen daar een correct oplossing. En ik heb in de laatste zin, die ik u heb meegegeven, gezegd dat dit tegen volgend jaar helemaal van de baan is."

Joris Van den Cruijce (N-VA): Dan kan ik alleen maar verwijzen naar de vraag die ik vorig jaar heb gesteld – toen heb ik dezelfde vraag gesteld – met ook de opmerking van ‘dan zal dit in orde zijn tegen het volgende Gordelfestival’ en ook met de opmerking erbij; ‘is het mogelijk om mij daarvan op de hoogte te houden’ –  ik ben daar niet van op de hoogte gehouden geweest…  Maar als ik dan opnieuw terug ga kijken, dan merk ik dat die daar inderdaad nog hingen. Dus, als u nu zegt, OK het zal klaar zijn tegen het volgende Gordelfestival, dan hoop ik natuurlijk dat dat ook klaar zal zijn tegen het volgende Gordelfestival. En eigenlijk denk ik, kan dat klaar zijn tegen volgende week. Die opschriften kan u gewoon laten verwijderen en indien u daar hulp voor nodig heeft, dan kunnen wij daar natuurlijk ook altijd bij helpen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is