Mondelinge vraag: aankondigingsaffiche PISO

Op 28 juni 2016

PROVINCIE VLAAMS-BRABANT - PROVINCIERAAD VAN 28 JUNI 2016

Mondelinge vraag van provincieraadslid Lucia Dewolfs i.v.m. Engelstalige aankondigingsaffiche van het PISO

«Recent viel mijn oog op een affiche/flyer waarin het Provinciaal Instituut voor Secundair Onderwijs (PISO) haar ‘Venetian Gala Night’ van afgelopen zondag aankondigt. De affiche/flyer is nagenoeg integraal in het Engels opgesteld. Graag had ik vernomen in welke context of project dit evenement kadert en of dergelijke affiche spoort metdeel II.4 van het PISO-schoolreglement waarin ‘het positief engagement ten opzichte van de onderwijstaal (i.c. het Nederlands) van de school’ wordt benadrukt?

Antwoord van gedeputeerde Marc Florquin (ingekorte transcriptie)

«Met dit initiatief is er – naar letter en geest van het schoolreglement en meer specifiek deel II.4 –  geen enkel probleem. Het gaat hier louter om een privé-initiatief dat volledig wordt gedragen door een paar leerkrachten en leerlingen van de school, maar niet om een intiatief van de school op zich. Een intiatief dat ik alleen maar kan toejuichen. Wat u misschien terrecht kan opmerken – los van het feit dat er geen enkel logo, noch van de provincie, noch van de school op de affiche voorkomt – is de aankondiging ‘Provinciaal Instituut voor Secundair Onderwijs presents…’ Dat is misschien niet correct en kan u wellicht wel stellen. (…)»

Lucia Dewolfs:

«Zoals u zelf zegt kan ik onmogelijk uit die affiche afleiden dat dat een privé-initiatief is dat uitgaat van een deel van de leerkrachten en een deel van de leerlingen. Dus ik beschouw het als een affiche van het PISO en dan stel ik mij gewoon die vraag.»

gedeputeerde Florquin:

«Maar dat is correct en dat heb ik ook gezegd: ‘Provinciaal Instituut...’ zou inderdaad vragen kunnen oproepen (...) maar indien u de directeur had aangesproken of de telefoon had genomen, had u het ook geweten.»

Raadsvoorzitter:

«De kwestie is uitgeklaard.»

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is