U bent hier
Mondelinge vraag: evolutie van het leerlingenaantal in de provinciale scholen
PROVINCIERAAD VLAAMS-BRABANT van 8 maart 2016
Mondelinge vraag van Joris Van den Cruijce, provincieraadslid N-VA, over de evolutie leerlingenaantallen in provinciale scholen.
Vorig jaar werden we in juni geconfronteerd met een dalend leerlingenaantal in het PISO in Tienen. We spraken toen af om de evolutie van kortbij te volgen om tijdig bij te kunnen sturen.
• Wat zijn de leerlingenaantallen in de provinciale scholen op 1 februari van dit jaar en is dit een stijging of daling vergeleken met vorig jaar?
• Wat is het vooruitzicht voor volgend schooljaar inzake de urenaantallen in de provinciale scholen?
• Voorziet de deputatie extra financiële middelen – bvb. voor promotie, lesuren, e.d. – voor deze scholen, buiten deze die door de Vlaamse Gemeenschap worden toegekend?
Antwoord van gedeputeerde Marc Florquin (sp.a):
Inzake leerlingenaantallen in de provinciale scholen:
- De Wijnpers (Leuven): in februari 2015 hadden we 573 leerlingen en in februari 2016 hadden we er 587 (+14); We stellen vast dat de groei en het leerlingenaantal van de De Wijnpers zich blijft verder zetten en er geen enkel probleem zal rijzen inzake uren. Door de stijging van het leerlingenaantal vermoeden we dat we volgende schooljaar uren zullen bijkrijgen.
- Wat PISO (Tienen) betreft: in februari 2015 bedroeg het leerlingenaantal 453. In februari 2016 zaten wij aan 452 (-1); Mede dankzij de inspanning die we vorig jaar hebben geleverd – o.a. door de afbouw van bepaalde richtingen – kunnen hier spreken van een status quo. Op basis van de huidige beschikbare gegevens zal hier het aantal lesuren ongeveer dalen met 30, maar die uren gaan wij kunnen compenseren binnen de school zelf. Daar gaan dus geen extra financiële inspanningen moeten geleverd worden
- De Sterretjes (Tienen): In februari 2015 hadden we 91 leerlingen en in februari 2016; 86 (- 5), met die nuance dat die daling een gevolg is van het M-decreet (M staat voor maatregelen voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften, nvdr). We verwachten dat het leerlingenaantal in deze school in die ordegrootte zal blijven. Maar schommelingen van leerlingenaantallen in het kader van het M-decreet zijn moeilijk te voorspellen. Inzake uren hopen wij op een erkenning. Wij hebben een erkenning type II aangevraagd voor De Sterretjes. Er is wat dat betreft een gunstig advies van de VLOR (Vlaamse Onderwijsraad) binnengekomen. De aanvraag gaat nu naar de minister voor een definitieve erkenning. Indien we die type II-erkenning zouden bekomen, denk ik dat het leerlingenaantal ook daar in stijgende lijn zal gaan, waardoor het urenaantal – dat we lichtjes verliezen door de daling van het leerlingenaantal met vijf leerlingen – niet in gedrang zal komen.
Binnen het budget voorzien we elk jaar middelen voor de scholen: o.a. promotie voor onze netten in het algemeen, voor het onderhoud van de gebouwen, eventuele investeringen… Maar specifieke, extra middelen bovenop de Vlaamse middelen die we krijgen i.f.v. de leerkrachten zijn er niet in het budget van de provincie.»
Van den Cruijce: De daling met één leerling in PISO zou een daling van 30 lesuren als gevolg hebben. Hoe kan u dat uitleggen? Bij PISO zitten we ook met een OKAN-klas (Onthaalonderwijs Anderstalige Nieuwskomers, nvdr.). In september hebben we gezegd: laat ons even de evolutie afwachten, want gezien de actualiteit zou het leerlingenaantal in die OKAN-klas kunnen stijgen. Is die OKAN-klas gestegen in leerlingenaantal.
Gedeputeerde Florquin: «Wat de uren betreft: 30 uur lijkt veel door toedoen van de berekening, maar ik moet eerlijkheidshalve toegeven dat wat de OKAN-klas betreft, wij vroeger zaten met 30 leerlingen. Nu met 42. Dat compenseert voor een stuk het leerlingenaantal binnen de berekening. Volgend jaar zouden we terug dalen naar 30 leerlingen.»