Mondelinge vraag: kapwerken in het provinciaal domein van Kessel-Lo

Op 24 november 2015

PROVINCIERAAD VAN VLAAMS-BRABANT - vergadering van 24 november 2015

Mondelinge vraag van de heer Diederik Dunon van 23 november 2015 betreffende de kapwerking in het provinciaal domein van Kessel-Lo

Men meldt mij omvangrijke kapwerken van bomen in het provinciaal domein van Kessel-lo. De boomgaard, nog niet zo lang aangelegd, zou zijn gekapt.

Wat is de reden voor deze kapwerken?
Om hoeveel bomen gaat het? Wat is de ouderdom van de gekapte bomen en in welk jaar werden ze aangeplant?
Worden deze bomen vervangen of komt er een andere bestemming voor de gekapte oppervlakte?
Hoeveel bedroeg de kostprijs van de oorspronkelijke aanplanting, alsook voor het kappen en wegvoeren van het gekapte hout? Wat is de bestemming van het gekapte hout?
Welke procedure werd gevolgd om deze werkzaamheden te begroten en toe te wijzen?

Antwoord van de heer Walter Zelderloo, gedeputeerde:

“Het gaat om verschillende bomen van diverse soort en leeftijd. De oudste zijn populieren van ongeveer 50 jaar oud. Die bereikten inmiddels hun kaprijpe leeftijd en verloren bij wind steeds meer takken. Ze werden dus om veiligheidsreden weggenomen. Het provinciedomein beschikt niet over gegevens wanneer deze zouden aangeplant zijn. Er werden heel wat nieuwe bomen aangeplant: o.a. in de zone van de boomgaard stonden heel wat oude bomen die omwille van de slechte staat van de veropgehoogde bodem nooit volgroeid zijn geraakt. De bodem zal dan eerst verbeterd moeten worden en kan dan in aanmerking komen voor het planten van nieuwe bomen.

Het kappen en wegvoeren van deze bomen maakt deel uit van het groot aanbestedingsproject inkomzone Beemdenstraat. Een exacte kostprijs van dit onderdeel kan maar gegeven worden bij het inleveren, aanvaarden en betalen van de eerste vorderingsstaat, aangezien de werken pas gestart zijn op 26 oktober jl.

Het hout en al het afgevoerde materiaal wordt tengevolge van de aanbestedingsprocedure eigendom van de aannemer. Die kiest zelf de bestemming ervan."

 Diederik Dunon: “U spreekt van een goedgekeurd parkbeheerplan van 2008: staat in de plan vermeldt wat er met die gekapte ruimte moet gebeuren?

Zelderloo: "Deze locatie wordt gewoon hervormd en aangepast aan de plannen die nu voorliggen".

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is