Mondelinge vraag: over het gebouw Al-Ishaan (Leuven)

Op 20 oktober 2015

PROVINCIERAAD VLAAMS-BRABANT - vergadering van 20 oktober 2015

Mondelinge vraag van mevrouw Katleen D’Haese van 18 oktober 2015 over het gebouw van Al-Ishaan.

Mevrouw D’Haese zegt dat op maandag 28 september ll. bekend raakte dat de stad Leuven het aan Al-Ihsaan verhuurde gebouw voortaan voor 99 jaar, tegen een symbolisch bedrag, in pacht zal geven. De motivatie hierbij luidde: “Het gebouw voldoet op dit ogenblik niet aan de huidige comforteisen. Op korte termijn moeten er daarom grote werken gebeuren. Al Ihsaan zal zelf de renovatiekosten dragen.” Dergelijke motivatie doet vragen rijzen, gezien de huurwet bepaalt dat de woning (een verhuurd gebouw) aan bepaalde veiligheids-, kwaliteits- en gezondheidscriteria moet voldoen en de eigenaar moet instaan voor de goede staat en het onderhoud van de woning, evenals de  uitvoering van noodzakelijke herstellingen. In het budget 2015 stond een huurbedrag ingeschreven van 37.600 euro. Voor dergelijk bedrag mag men verwachten dat het eigenaarsonderhoud degelijk gebeurt.

In deze context stelt ze de volgende vraag:

Heeft Al-Ihsaan deze plannen doorgesproken met de provincie gezien zij uiteindelijk, via de provinciale toelage, deze kosten ten laste zal nemen? En heeft de deputatie weet dat er een budgetwijziging is toegekomen?

Antwoord:

Mevrouw Swinnen, gedeputeerde, antwoordt dat het dossier volgende week op de deputatie wordt voorgelegd. Het budget blijft behouden, met name de huur voor de helft van het gebouw. De huur
wordt omgezet in een erfpacht met de vzw. Het budget klopt met wat de provincie voorziet. Wanneer de Islamitische gemeenschap zelf andere plannen zou hebben moet zij de provincie daarvan op de hoogte brengen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is