Mondelinge vraag: project en brochure «Thuis in Taal»

Op 11 oktober 2016

PROVINCIERAAD VLAAMS-BRABANT VAN 11 OKTOBER 2016

Sonia Van Laere (provincieraadslid N-VA): «Tijdens de provincieraad van 13 september jl. werden er enkele onaangekondigde vragen voorgelegd aan de deputatie over het project ‘Thuis in taal’ en meerbepaald het aanmoedigen van voorlezen aan niet-Nederlandstalige kinderen in hun thuistaal. Aangezien deze vragen slechts gedeeltelijk konden worden beantwoord en de aanvullende informatie niet werd toegevoegd aan de notulen, heb ik over dit project en de brochure ‘Thuis in Taal’ een aantal bijkomende vragen.

In de brochure ‘voorleestips’ lezen we dat “’Thuis in taal’ de thuistaal versterkt”. Dat is – onafhankelijk van welke de thuistaal is – ontegensprekelijk waar. Hoe het Nederlands echter wordt versterkt (i.c. via het ter beschikking stellen van leeskoffers in bibliotheken) door een thuistaal te stimuleren  die niet het Nederlands is, wordt niet uitgelegd in de brochure en ligt ook niet meteen voor de hand, in de wetenschap dat taalverwerving – met name van een andere taal dan de thuistaal – sterk afhankelijk is van o.a. taalverwantschap en verder wordt bepaald door een veelheid aan interne en externe factoren. (cfr. o.a.  Lightbown, P.M., and N. Spada. How Languages Are Learned . Oxford: Oxford University Press, 2013.)

Wat is de bron en de validiteit van het wetenschappelijk onderzoek waarop dit project steunt?
• Kunnen de bevindingen uit dit onderzoek worden veralgemeend?
• Welke elementen geven aan dat het stimuleren van een thuistaal ook een stimulerend effect heeft op de Nederlandse taal? Hoe wordt dat effect in dit project nagegaan?
• Wat weten de initiatiefnemers over het bibliotheekbezoek van en de voorleescultuur bij de anderstalige doelgroep(en) die dit project voor ogen heeft?
• Welke thuistalen werden voor dit project uitgekozen en op basis waarvan werden deze talen geselecteerd?
• Wat is het totale budget dat er voor dit project werd uitgetrokken en hoeveel niet-Nederlandstaligen beogen de intiatiefnemers met dit project te bereiken?»

Antwoord van gedeputeerde Tom Dehaene (CD&V):

(antwoord volgt zodra beschikbaar via de notulen)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is