Mondelinge vraag: toepassing taalwetgeving provinciedomein Huizingen

Op 20 september 2015

PROVINCIERAAD VLAAMS-BRABANT - vergadering van 22 september 2015


Mondelinge vraag van de heer Joris Van den Cruijce van 20 september 2015 over de tweetalige opschriften in de cafetaria van het provinciaal domein te Huizingen.

De heer Van den Cruijce licht toe dat hij tijdens het recente Gordelfestival opmerkte dat in het provinciedomein in Huizingen (nog steeds) tweetalige opschriften ophangen aan de cafetaria. Met als eerste taal het Frans. Dit is niet in overeenstemming met onze doelstellingen en halen we het eigen beleid onderuit. Hij vraagt of de provincie al initiatieven genomen heeft om aan dit probleem te verhelpen en wenst te weten:

of de uitbaters al op deze situatie werden gewezen;
of deze situatie in overeenstemming is met de taalwetgeving;
of de situatie opgelost zal zijn tegen de volgende editie van het Gordelfestival.

Antwoord:

De heer Zelderloo, gedeputeerde, antwoordt dat het taalgebruik voor de in concessie gegeven horecazaken van het Provinciedomein Huizingen wordt geregeld in de concessieovereenkomsten. Deze overeenkomsten zijn conform de wetgeving en dus ook de taalwetgeving. M.b.t. de cafetaria aan de speeltuin zegt art. 21 het volgende: “De voertaal in het domein is het Nederlands. Alle aanduidingen moeten in het Nederlands gebeuren. De bezoekers moeten in het Nederlands worden aangesproken en slechts wanneer blijkt dat zij geen Nederlands begrijpen, mag overgeschakeld worden naar een andere taal. Het is toegestaan op de prijslijst of menukaart naast het Nederlands gebruik te maken van aanduidingen in een andere taal. Ook in dat geval zal het Nederlands steeds primeren. Voor de andere talen dient men gebruik te maken van een kleiner lettertype.”

Hij zegt dat het klopt dat er aan de cafetaria aan de speeltuin aanduidingen in andere talen dan het Nederlands staan. Hij licht toe dat het hier gaat om veiligheidsvoorschriften (bvb. “geen schoenen op de trampolines” of voorschriften inzake hygiëne (bvb. “peuken in de vuilnisbak
a.u.b.”), alsook om prijslijsten. De provincie zal er bij de concessiehouder op toezien om allaanduidingen te vervangen door pictogrammen. De prijslijst moet in het Nederlands opgesteld worden in een prominenter lettertype. De provincie zal erop toezien dat dit zo spoedig mogelijk in
orde wordt gebracht.

De heer Van den Cruijce vraagt hierover op de hoogte gehouden te worden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is