U bent hier
Mondelinge vraag: verkoop erfpachtrecht toonzaal «Brabant», WTC-gebouw Brussel - stand van zaken
PROVINCIERAAD VLAAMS-BRABANT van dinsdag 8 maart 2016
Mondelinge vraag van Sonia Van Laere, provincieraadslid N-VA, i.v.m. de verkoop van het erfpachtecht ‘Toonzaal Brabant’ in het WTC-gebouw Brussel.
In de raadscommissie patrimonium van 6 oktober 2015 deelde de deputatie mee dat zij op 27 augustus 2015 instemde met een bod van de nv Befimmo om het erfpachtrecht van ‘toonzaal Brabant’ in het WTC-gebouw Brussel te kopen voor 50.000 euro. Aan de nv Befimmo werd gevraagd om de termijn van dit bod – dat aanvankelijk gold tot 30 september 2015 – te verlengen tot eind november 2015; dit gezien de tijd vereist om instemming te verkrijgen van de mede-erfpachtgenamen.
Op 8 december 2015 – een week na het verstrijken van de vooropgestelde termijn – informeerde ik bij de deputatie of deze verkoopsovereenkomst ondertussen ook daadwerkelijk werd afgesloten. Het antwoord luidde toen dat er een nieuwe termijnverlenging was gevraagd omdat – en ik citeer letterlijk – “de partners die mee moeten overgaan tot de verkoop nog geen toestemming hadden gekregen van de desbetreffende besturen” en bijgevolg “de termijn werd verlengd tot 29 februari 2016”.
De deputatie vroeg mij toen om dezelfde vraag opnieuw voor te leggen na het verstrijken van deze tweede termijnverlenging. Bijgevolg herneem ik hierbij mijn beide vragen;
• Heeft de deputatie inmiddels de toestemming verkregen en werd de verkoopsovereenkomst formeel afgesloten?
• Aangezien de provincie Vlaams-Brabant 45% van het erfpachtrecht in haar bezit had: is met de verkoop effectief 22.500 euro (met name 45% van 50.000 euro) overgemaakt aan de provincie?
Antwoord van gedeputeerde Ann Schevenels:
«Het dossier is niet aan onze aandacht ontglipt. Ondertussen heeft de deputatie het akkoord gekregen van alle mede-eigenaars; Waals-Brabant, het Brussels hoofdstedelijk gewest, de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) de Franse Gemeenschapscommissie (COCOF) en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC). Het gaat hier om de overdracht van een erfpachtrecht, maar ook van een eigendom. Daarvoor is door de zes partijen een notaris aangeduid. Er is ook een notaris aangeduid door de kopers. De notaris zoekt nu alle nodige inlichtingen op zodat de notariële akte kan verleden worden. Dit gaat nog geruime tijd in beslag nemen: men spreekt van een half jaar.»