Paardvriendelijke plantenpakketten via 'Behaag je tuin'

Op 9 september 2019
Samenaankoop 'Behaag je tuin'

Paardvriendelijke plantenpakketten via 'Behaag je tuin'

(bron: Persinfo.org, 9 september 2019)

De provincie Vlaams-Brabant en de Vlaams-Brabantse regionale landschappen organiseren opnieuw een samenaankoop van inheemse hagen, heggen, houtkanten en hoogstam(fruit) bomen voor in de tuin. Nieuw in het aanbod zijn paardvriendelijke plantenpakketten.

Gedeputeerde voor leefmilieu Bart Nevens (N-VA): "85% van de Vlaams-Brabanders bezit een tuin,  samen met onze inwoners willen we de klimaatverandering aanpakken. Het groen inrichten van onze tuinen met streekeigen bomen en hagen biedt daartoe een schitterende kans. Meer bomen in de tuin zorgen ook voor verkoeling bij extreme temperaturen, iets waar we door de klimaatverandering meer nood aan zullen hebben. Ook insecten, vogels en kleine zoogdieren zullen je dankbaar zijn".

Nieuw aanbod

Tot 31 oktober kunnen inwoners uit Vlaams-Brabant aan interessante prijzen kwalitatief en streekeigen plantgoed bestellen om zo hun tuin te vergroenen.Wie meer informatie wenst over de soortenkeuze, het aanplanten en het onderhoud kan terecht voor persoonlijk advies bij een Vlaams-Brabants Regionaal Landschap.Naast inheemse hagen, heggen, houtkanten en hoogstam(fruit)bomen, zijn paardvriendelijke plantenpakketten nieuw in het aanbod. Een paardenheg is goed voor het welzijn van een paard, beschut tegen de zon, wind en regen en is een extra bron van ruwvoer.

‘Het aanbod is uitgebreid en dus geschikt voor elk type tuin, groot of klein. Wie over veel ruimte beschikt, kan kiezen voor hoogstam(fruit)bomen, een rij (knot)wilgen of een gemengde heg, haag of houtkant. Wie wat minder plaats heeft kiest voor een klimplant als wilde kamperfoelie of wilde bosrank. En wie de kinderen een plezier wil doen, kan een levende groene speelhut bouwen met wilgentakken’, zegt Annabel Pennings, medewerker biodiversiteit van het Regionaal Landschap Dijleland


770 Vlaams-Brabanders zorgden vorig jaar voor 13,7 km meer natuur

Vorig jaar was de samenaankoop ‘Behaag je tuin’ een succes. 770 Vlaams-Brabanders deden mee en zorgden voor meer natuur in hun tuin.  Ze bestelden samen 41.000 stuks plantgoed voor hagen, heggen en houtkanten. Dit is goed voor meer dan 13.7 km groene linten in de Vlaams-Brabantse tuinen. Daarnaast kwamen via deze actie ook 1522 hoogstam(fruit)bomen, 206 wilgenpoten, 254 klimplanten, en 343 bundels wilgentakken in de tuinen terecht.

‘Als paardenliefhebber wou ik geen saaie kale weide, maar een gevarieerde weide met bomen en struiken. Ook voor de paarden is dat super. Ze hebben meer beweging en vullen hun dieet aan met de nodige mineralen door aan overhangende takken en bladeren te knabbelen. En zo kan ik ook de natuur een handje helpen”, getuigt Steve Fontyn, paardeneigenaar uit Hoeilaart en deelnemer aan de eerste groepsaankoop.

‘Door een aantal stormen zijn we de laatste jaren een aantal grote bomen verloren in onze tuin, die onze residentie uniek maakt en veel cachet maar ook rust geeft. Om onze tuin groen te houden, hebben we vorig jaar samen met de buren beslist om deel te nemen aan de samenaankoop van Regionaal Landschap Brabantse Kouters. De omgewaaide exemplaren hebben we vervangen door Linde, Eik, Boskers en Haagbeuk. En we hebben ook al extra exemplaren aangeplant, zodat alles groen blijft en we geen inkijk krijgen. We hebben ook wat wilde kamperfoelie en bosrank gekozen, voor de bloemetjes. We zijn heel tevreden met onze aankoop’, vertelt Annelies Van Hoecke, deelneemster uit Vilvoorde.

Meer info: www.behaagjetuin.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is