Persbericht

Op 18 oktober 2019
Klimaatovereenkomst gemeenten Vlaams-Brabant

64 Vlaams-Brabantse gemeenten engageren zich voor het klimaat

Vandaag tekenen 64 Vlaams-Brabantse gemeenten een nieuw Klimaatengagement. Hiermee spreken ze, samen met de provincie Vlaams-Brabant, Haviland en Interleuven, hun ambitie voor het klimaat uit.

De afwisselende periodes van hitte, droogte en overstromingen vertellen ons duidelijk dat het klimaat verandert. De laatste vier jaar waren de warmste ooit.

‘Dus moeten wij, samen met de Vlaams-Brabantse gemeenten, werk maken van een sterk en doorgedreven klimaatbeleid en samen een krachtig signaal geven aan onze inwoners’, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu. ‘Daarom zijn we blij dat niet minder dan 64 van de 65 Vlaams-Brabantse gemeenten het Klimaatengagement ondertekenen’.

Het gaat om Aarschot, Affligem, Asse, Beersel, Begijnendijk, Bekkevoort, Bertem, Bever, Bierbeek, Boortmeerbeek, Diest, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Geetbets, Glabbeek, Gooik, Grimbergen, Haacht, Halle, Herent, Herne, Hoegaarden, Hoeilaart, Holsbeek, Huldenberg, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Keerbergen, Kortenaken, Kortenberg, Kraainem, Landen, Lennik, Leuven, Liedekerke, Linkebeek, Linter, Londerzeel, Lubbeek, Machelen, Meise, Merchtem, Opwijk, Oud-Heverlee, Overijse, Pepingen, Roosdaal, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Tervuren, Tielt-Winge, Tienen, Tremelo, Vilvoorde, Wemmel, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst.

Concreet engageren de gemeenten zich om minder CO2 uit te stoten, door energie te besparen, het gebruik van fossiele brandstoffen af te bouwen, in te zetten op hernieuwbare energie en te kiezen voor efficiënte, schone technieken. Daarnaast willen ze ook de effecten van de klimaatverandering, zoals hitte, droogte en wateroverlast, milderen. Hiervoor gaan de gemeenten alle relevante actoren betrekken bij de opmaak en de uitvoering van hun lokaal klimaatbeleid en zelf het goede voorbeeld geven.
 

BELEIDSVERANTWOORDELIJKE

Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu,

0486 64 31 09, kabinet.nevens [at] vlaamsbrabant.be


DIENST LEEFMILIEU 

Els Cornelis, klimaat

016 26 72 55, burgemeestersconvenant [at] vlaamsbrabant.be

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is