Persbericht: N-VA wil eigen rechtbanken voor Halle-Vilvoorde

Op 17 mei 2017
Persbericht 17 mei 2017

Persbericht 17 mei 2017: N-VA wil eigen rechtbanken voor Halle-Vilvoorde

 

Deze maand brachten N-VA-provincieraadslid Joris Van den Cruijce en N-VA-Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh in zowel de provincieraad als in de federale kamer de ongelijke behandeling door de Brusselse rechtbanken ter sprake. Verdachten in Halle-Vilvoorde kiezen hun rechtbank en hopen – via een keuze voor Franstalige rechtbanken - te ontsnappen aan vervolging of strenge straffen. Eigen rechtbanken in Halle-Vilvoorde moeten daar een eind aan maken.

Bij de splitsing van het arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde kreeg Halle-Vilvoorde een eigen parket maar geen eigen rechtbanken. Deze bleven te Brussel maar werden opgedeeld in een Nederlandstalige en een Franstalige afdeling.  Hierdoor heeft een verdachte in het Nederlandstalige gebied, Halle-Vilvoorde, de keuze tussen een Franstalige en een Nederlandstalige rechtbank of onderzoeksrechter.

Joris Van den Cruijce vindt dit merkwaardig: “In een normaal rechtssysteem kiest men zijn eigen rechter niet. Hier kan een verdachte wel shoppen tussen een Nederlandstalige en een Franstalige rechter. En dat is niet onbelangrijk als in de praktijk blijkt dat er grote organisatorische en culturele verschillen zijn tussen beide rechtbanken.”

Tal van betrokkenen hebben er de voorbije jaren al op gewezen dat er grote verschillen groeien tussen de Nederlandstalige en Franstalige rechtbank.  “Vandaar onze vraag aan de minister om die verschillen eindelijk te laten bestuderen en met duidelijke cijfers aan te tonen wat de verschillen zijn tussen beide rechtbanken.” vult Kristien Van Vaerenbergh aan. 

Rechtbankvoorzitter Hennart haalde in een interview in de pers zelf aan dat de Franstalige rechtbanken anders functioneren dan Nederlandstalige en minder geneigd zijn over te gaan tot voorlopige aanhouding.

“Vanuit die optiek kiezen verdachten dan voor de Franstalige rechtbank of onderzoeksrechter. Het parket Halle-Vilvoorde mag dan wel uitstekend werken, zolang we in Halle-Vilvoorde niet zelf kunnen berechten middels onze eigen rechtbanken zullen verdachten blijven kiezen voor de Franstalige rechtbank als achterpoort om te ontsnappen aan vervolging of strenge straffen”, besluit Joris Van den Cruijce.

De N-VA pleit dan ook voor eigen rechtbanken in Halle-Vilvoorde zodat het parket van Halle-Vilvoorde verdachten kan laten berechten in Halle-Vilvoorde in plaats van Franstalige Brusselse rechtbanken.

Kristien Van Vaerenbergh (Kamerlid, N-VA) - Joris Van den Cruijce (provincieraadslid, N-VA)

 

Meer info:

Joris Van den Cruijce (0498/05.17.70) - Kristien Van Vaerenbergh (0472/94.68.68)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is